AMSTERDAM - Uitgeverij Wolters Kluwer heeft de omzet over met 4 procent zien stijgen tot 3,8 miljard euro. De nettowinst voor afschrijving van goodwill en voor valutakoersverschillen komt uit op ruim 431 miljoen euro. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het bedrijf woensdag presenteerde.

Bekijk video

De stijging van de nettowinst voor afschrijving van goodwill is ongeveer 5 procent hoger dan in 2000, precies zoals Wolters Kluwer dat eerder heeft aangekondigd. De uiteindelijke nettowinst heeft het bedrijf niet bekendgemaakt. In 2000 kwam die uit op 339 miljoen euro.

Het uitgeefbedrijf bestaat grofweg uit drie onderdelen: Legal, Tax & Business, International Health & Science en Education. Bij Legal, Tax & Business steeg de omzet 6 procent. Daarvan was 4 procent te danken aan overnames en werd 2 procent op eigen kracht gerealiseerd. Hoewel de activiteiten van deze tak niet sterk conjuctuurgevoelig zijn, voelde Wolters Kluwer het effect van de economische vertraging in de advertentie-inkomsten.

Bij International Health & Science steeg de omzet 13 procent. Dat werd ook vooral door overnames gerealiseerd. Bij Education bleef de omzet gelijk. Er werden in de landen waar het bedrijf actief is, geen nieuwe leerprogramma's aangeboden. Doordat Wolters Kluwer in 2000 het Zweedse Norsteds Ordbok verkocht, daalde de omzet van de totale groep met 3 procent.

De verkoop van de tak Professional Training is bijna afgerond. Alle bedrijven zijn afgestoten, met uitzondering van ISBW. De boekwinst van de verkopen plaatst Wolters Kluwer in de post resultaat desinvesteringen en komt niet terug bij de nettowinst voor afschrijving van goodwill.