LEIDSCHENDAM - Een op de drie werknemers in de feestpakkettenbranche dreigt zijn baan te verliezen doordat dit jaar voor het eerst loonbelasting wordt geheven over het kerstpakket. Momenteel werken circa 3000 mensen in de branche. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau KPMG, waarvan de resultaten vrijdag zijn gepresenteerd.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft staatssecretaris Wijn van Financiën verzocht de maatregel te verzachten of te bevriezen tot de gevolgen duidelijk zijn. In een brief aan de bewindsman stelt het CBL dat volgens het KPMG-onderzoek de maatregel geen geld oplevert, maar ruim 61 miljoen euro kost.

Dit jaar moet voor het eerst loonbelasting worden betaald over de waarde van kerstpakketten. Neemt de werkgever die voor zijn rekening, dan kost een pakket hem volgens het KPMG-onderzoek gemiddeld 60 tot 75 procent meer.

Al ruim een kwart van de bedrijven die tot nu toe hun werknemers met Kerstmis een pakket gaven, zien daar blijkens het KPMG-onderzoek nu van af. Tweederde weet nog niet wat zij met de feestdagen doen.

"Tot nu toe kregen 4,25 miljoen gezinnen een kerstpakket", aldus R. Roorda van het CBL. "Nu moeten 1,2 miljoen daarvan het zonder dit traditionele feestpakket doen en misschien worden wel drie miljoen gezinnen gedupeerd."

Het CBL vraagt Wijn tot een bedrag van 60 euro geen belasting te heffen. "Dat betekent voor de overheid wel extra inkomsten, maar neutraliseert de negatieve gevolgen voor de samenleving, zoals het verlies van werkgelegenheid", zegt het CBL in zijn brief aan de bewindsman.