AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa balanceerden vrijdag aan het einde van de ochtend tussen een kleine plus en een lichte min. De AEX-index van de beurs in Amsterdam presteerde het minst met een verlies van 3,74 punten, ofwel 1,2 procent, op 314,42 punten.

Beurs (video): 'Cijfers Ahold komen woensdag 30 september'
KLM hoger, in afwachting van groen licht kabinet vandaag. Nokia reorganiseert. Gucci betaalt superdividend.

Kort na opening zakte de graadmeter in het rood. In de loop van de ochtend leek de index weer iets op te krabbelen, maar rond het middaguur werd toch weer een verlies genoteerd. "De nervositeit over de wisselkoersen heeft al de hele week de beurzen in de greep", zei een handelaar op de Amsterdamse beurs. De koers van de dollar zakte deze week flink ten opzichte van de euro.

Volgens de handelaar wachten de beurzen ook op cijfers uit de Verenigde Staten over het bruto binnenlands product en het consumentenvertrouwen, die vrijdagmiddag naar buiten komen. Gehoopt wordt dat die aanleiding geven om toch nog een positieve draai te geven aan deze week, waarin verliezen tot dusver overheersten.

Gucci was vrijdagochtend de grootste daler. De koers van het Italiaanse bedrijf voor luxegoederen zakte maar liefst met 15,4 procent in verband met de uitkering van dividend. Een andere grote verliezer was Van der Moolen (min 5,5 procent). Het effectenhuis lijdt nog steeds onder problemen in de VS.

De grootste stijger in de AEX-index was Buhrmann met een winst van 1,6 procent. Andere winnaars waren onder meer Heineken, Akzo Nobel en VNU met minder dan 1 procent.

KLM

KLM was de positieve uitschieter in de MidKap-index, de index voor middelgrote fondsen. De luchtvaartmaatschappij steeg 4,2 procent. De index zelf ging lichtjes omlaag. Rond het middaguur noteerde die 316,59 punten, een daling van 0,8 punten (0,25 procent). De grootste verliezer was Randstad met een verlies van 4 procent.

De andere Europese beurzen stonden rond het middaguur ook op verlies. In Parijs daalde de CAC-index 1,5 procent. De Frankfurtse DAX-index verloor 1,2 procent en de FTSE-100 in Londen gaf 0,7 procent prijs.

Nokia

Nokia klom in Helsinki 0,7 procent. Het bedrijf kondigde vrijdag aan te reorganiseren, waarbij er vier divisies ontstaan, om sneller te kunnen groeien. Bovendien krijgt de Finse fabrikant van mobieltjes een nieuwe financieel directeur.

In Parijs stond Alstom weer eens bovenaan met 3,7 procent winst. Het met een ondergang bedreigde machinebouwconcern heeft zijn divisie die zich met de transmissie en distributie van elektriciteit bezighoudt voor 950 miljoen euro verkocht aan staatsbedrijf Areva.

Euro

Op de valutamarkt veranderde er weinig. De euro noteerde 1,1460 dollar, tegen een slotstand van 1,1475 op donderdag. Ten opzichte van het Britse pond sterling was de euro vrijwel onveranderd op ,6915 pond.