AMSTERDAM - Het is niet meer mogelijk in winkels te betalen met een pinpas van DSB Bank. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag gezegd.

Klanten van de bank kunnen tot en met woensdag met hun pas nog wel terecht bij geldautomaten. Zij kunnen dan maximaal 250 euro opnemen per dag.

Maandag was het op diverse plaatsen nog wel mogelijk met de DSB-pinpas af te rekenen. Het kostte even tijd om dat stop te zetten, aldus een woordvoerder van de NVB.

Vanaf donderdag kunnen klanten van de bank helemaal niet meer bij hun betaalrekening. Dat is een gevolg van de noodregeling die de rechter de bank heeft opgelegd op verzoek van De Nederlandsche Bank.

Pieter Lakeman

Gedupeerde rekeninghouders laten dinsdag weten een claim voor te bereiden tegen Pieter Lakeman van de stichting Hypotheekleed. Hij riep DSB-klanten in het programma 'Goedemorgen Nederland' op om geld weg te halen bij de bank. Door deze oproep is Lakeman medeverantwoordelijk voor het feit dat DSB deze week in de problemen kwam.

Op de website Lakemanleed.nl worden mensen nu opgeroepen zich samen in te zetten voor het afdwingen van een schadevergoeding bij de stichting van Lakeman.

Schade

De oprichters houden Lakeman verantwoordelijk voor eventuele schade die ze ondervinden door de problemen bij DSB.

De site gaat nu klachten inzamelen en wil daarmee een gerenommeerd advocatenkantoor in de arm nemen.

Scheringa

Lakeman zelf is zich van geen kwaad bewust. Volgens hem is DSB-directeur Dirk Scheringa de grote boosdoener. ''Zeker honderdduizend mensen zijn door hem beduveld en belazerd", zei Lakeman tegenover Radio 1.

''Wat hij heeft gedaan is immoreel, dat is hij al bijna zijn hele carrière'', meent Lakeman, die optreedt namens een groep mensen die vindt dat DSB hun onder valse voorwendselen te hoge hypotheken heeft verkocht.

Op de vraag of Scheringa een slecht mens is, antwoordde Lakeman niet bevestigend. ''Daarover geef ik geen oordeel; ik vind hem gewoon immoreel.''

Val

Lakeman gaf aan door te gaan met zijn inzet voor de Stichting Hypotheekleed. De voorvechter van benadeelde DSB-klanten zei te beseffen dat andere mensen er met de val van DSB Bank minder goed vanaf komen. ''Maar ik ben er niet voor het algemeen belang.''

Lakeman wil nu met een collectieve actie zoveel mogelijk geld veiligstellen voor de mensen die zich bij zijn stichting aanmelden.

Lees alles over de ontwikkelingen bij DSB op NUzakelijk