SCHAUMBURG - Het Amerikaanse technologieconcern Motorola heeft voor het vierde achtereenvolgende kwartaal verlies geleden. In het vierde kwartaal, dat liep tot eind december 2001, kwam het nettoverlies uit op 1,2 miljard dollar tegen winst van 135 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft Motorola dinsdag na sluiting van de beurs in New York bekendgemaakt.

Het bedrijf zit midden in een reorganisatie die tienduizenden banen moet kosten. Uiteindelijk wil de onderneming 107.000 mensen in dienst houden. Anderhalf jaar geleden werkten er nog 150.000 mensen. Die reorganisatie kost veel geld. Daardoor is het verlies zo hoog opgelopen. Operationeel maakte Motorola een verlies van 90 miljoen dollar. Het is het eerste operationele verlies in 71 jaar.

De omzet daalde met 27 procent naar 7,32 miljard dollar. Het ging op verschillende fronten minder goed. Klanten gaven minder uit. Het bedrijf verwacht ook de eerste helft van 2002 rode cijfers te schrijven. Pas in het tweede semester wordt er weer winst gemaakt. Motorola verwacht wel dat er over heel 2002 winst wordt gemaakt, maar dan moeten er geen gekke dingen gebeuren met de economische omstandigheden.