AMSTERDAM - Ruim vierduizend spaarders hebben meer dan 100.000 euro gestald bij DSB Bank. Zij kunnen daardoor niet helemaal aanspraak maken op het depositogarantiestelsel.

Dat zei president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank maandag.

Ook hebben meer dan vierduizend spaarders achtergestelde deposito's bij DSB Bank. Zij kregen daarvoor een hoger rendement, maar kunnen nu niet rekenen op het depositogarantiestelsel. Het gaat hier om een totaalbedrag van 110 miljoen euro.

Volgens minister Bos (Financiën) telde DSB in totaal 350.000 tot 400.000 depositohouders.

Nederlandse banken

De Nederlandse banken betalen maximaal 3,5 miljard euro voor het falen bij DSB Bank. Bij faillissement of ondercuratelestelling van een bank treedt het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB) in werking, waarbij de Nederlandse banken gezamenlijk de 'schade' opvangen.

ABN Amro stelde maandag dat zijn aandeel hierin mogelijk substantieel is. De andere banken lieten zich hierover niet specifiek uit.

Geschrokken

De banken lieten maandag weten geschrokken te zijn van de noodregeling bij DSB en te betreuren dat er geen alternatief is gevonden.

De banken ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Reaal zullen hulp verlenen aan DSB-klanten om bij hun betaalrekeningen te komen. Klanten die spaargeld bij DSB Bank hebben, kunnen daar niet meer bij.

Klanten met een betaalrekening kunnen tot en met woensdag 250 euro per dag pinnen bij andere banken.

Alles over de ontwikkelingen bij DSB op NUzakelijk