WASHINGTON - Agenten van de Amerikaanse federale politie FBI en vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie hebben dinsdag in Texas een huiszoeking verricht in het hoofdkantoor van Enron. De vrijwel failliete energiereus wordt verdacht belastende documenten te hebben vernietigd, ondanks een aantal lopende onderzoeken en het neerleggen van de boeken.

Een woordvoerder van Enron bevestigde de actie van justitie. De operatie volgt op de beschuldigingen van het onlangs ontslagen Enron-bestuurslid Maureen Castenada dat nog de afgelopen weken documenten zijn vernietigd. Advocaten van gedupeerde aandeelhouders van Enron beschuldigen de bestuurders ervan complexe en duistere structuren te hebben opgezet om omzet-, winst- en verliescijfers te verdoezelen.

Volgens Castaneda, voormalig directeur buitenlandse wisseloperaties, begon het vernietigen van documenten in oktober toen de Amerikaanse beurswaakhond SEC(Securities and Exchange Commission) een eerste onderzoek instelde. Het versnipperen van documenten zou tot vorige week geduurd hebben, aldus Castaneda.

Doos

Openbare aanklager William Lerach nam dinsdag een doos met versnipperde papieren naar een rechtbank in Houston, waar woensdag een hoorzitting wordt gehouden.

Donderdag beginnen in het Amerikaanse Congres hoorzittingen over het financieel schandaal. Daarbij zal onder meer de rol van bedrijfsaccountant Arthur Andersen onderzocht worden. De afgevaardigden zullen onder anderen David Duncan, één van de partners van Andersen, ondervragen. De man werd half januari ontslagen.

Bush

President George W. Bush herhaalde dinsdag dat zijn regering niets te verwijten valt in het fiasco. "Mijn regering heeft precies gedaan wat ze moest doen", zei Bush op rondreis in Belle. "Enron-bestuurders die het Witte Huis om hulp hebben gevraagd, werd gezegd dat hier geen hulp te verwachten is".

Bush hekelde de handelwijze van het bedrijf, dat zijn werknemers en aandeelhouders in het ongewisse liet over de gang van zaken. Eén van de benadeelde aandeelhouders is mijn schoonmoeder, Jenna Welch, stelde Bush. Zij kocht op 21 september 1999 200 Enron-aandelen tegen 40,90 dollar het stuk, en deed ze op 4 december, twee dagen na het faillissement, voor 42 cent van de hand, zo maakte het Witte Huis bekend.