UTRECHT - Het conflict in de particuliere ambulancesector is voorbij. De leden van CNV Bedrijvenbond hebben ingestemd met het eindbod van de werkgevers. Zij gingen overstag omdat de werkgevers akkoord zijn met onderzoek naar een betere regeling voor ouderen.

FNV Bondgenoten had het eindbod van de werkgevers neutraal voorgelegd aan de leden die het nipt afstemden. De positieve stem van CNV-kant geeft echter de doorslag, mede omdat deze bond de meeste leden heeft onder de ziekenbroeders en -chauffeurs.

"Het was duidelijk dat er niet meer in zat", constateerde een woordvoerder van de christelijke bond donderdag. De werknemers kregen tenslotte van de werkgevers de toezegging dat er onderzoek komt naar stoppen met rijden op 55-jarige leeftijd, zoals ook de collega's in overheidsdienst doen. De particulieren mogen pas met jaar uittreden.

De onderhandelingen tussen beide kampen hebben maandenlang gesleept. De werknemers voerden diverse malen actie, onder andere landelijk in Den Haag.

CNV-onderhandelaar J. Severijns gaf toe dat het eindbod ver af lag van de eisen maar het is het "maximaal haalbare voor dit moment". Uiterlijk op 1 januari 2005 komt er een structurele ouderenregeling voor particuliere en gemeentelijke ambulancediensten. Werkgevers en bonden bepalen samen hoe die eruit gaat zien. "De uitkomst van dat onderzoek is bindend", aldus Severijns. De oudere werknemers kunnen tot die tijd alvast korter gaan werken.