NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurs moest dinsdag fors terug. Ondanks een positieve opening gingen de koersen op Wall Street na twee uur handel onderuit. De Dow-Jonesindex verloor 58,05 punten (0,6 procent) op 9713,8 punten. De Nasdaq-index sloot 47,77 punten (2,5 procent) lager op 1882,57 punten.

De angst over het langer uitblijven van economisch herstel, vooral in de technosector, regeerde nog altijd over Wall Street. Daar konden relatief optimistische berichten van Amazon en Lucent niets aan afdoen.

De Amerikaanse internetwinkel Amazon maakte voor het eerst in zijn ruim zesjarig bestaan winst. In het laatste kwartaal van vorig jaar was er een nettowinst van 5 miljoen dollar. In dezelfde periode een jaar eerder was dat nog een verlies van 545 miljoen dollar. Toch calculeerde ook Amazon voor de nabije toekomst onzekere factoren in zoals de economische groei en de uitgaven van de consument.

Ook Lucent Technologies, Amerikaans producent van telecomapparatuur, leek de diepste dalen achter zich te hebben. Het concern maakte resultaten bekend die de analisten alleszins meevielen. Zo bleek de omzet de afgelopen drie maanden 3,6 miljard dollar waar de insiders op Wall Street op 3,2 miljard uitkwamen.

De hoop van beleggers blijft gevestigd op nieuwe resultaten deze week. Dan staan wereldmerken als Boeing, Nokia, Coca-Cola en Exxon Mobil op de rol.

De euro steeg enigszins in waarde. De munt noteerde 0,886 dollar, iets meer dan eerder in Amsterdam.