AMSTERDAM - Vier vakbonden beginnen vrijdag een petitie op internet waarin zij vragen een einde te maken aan het vermeende misbruik van de Winkeltijdenwet.

Zij zijn het er niet mee eens dat allerlei plaatsen als toeristisch gebied worden aangemerkt, zodat de winkels daar op zondag open mogen, terwijl er nauwelijks toeristen komen.

De petitie is een initiatief van de vakbonden CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten, RMU en christennetwerk-gmv, zo maakten zij donderdag bekend.

Besluit

Zij vinden verder dat gemeenten bij het nemen van een besluit over de zondagopenstelling vooral rekening houden met grote winkelketens en te weinig met kleine ondernemers en werknemers.

Mensen die het met de petitie eens zijn, kunnen die ondertekenen op www.winkelrust.nl. Eind deze maand willen de bonden haar aanbieden aan de Tweede Kamer, die het dan over de Winkeltijdenwet heeft.

De petitie staat vanaf vrijdag op internet, maar de officiële lancering is pas dinsdag in Amsterdam-Noord. Daar was de afgelopen tijd veel te doen over de openstelling van winkels op zondag.