UTRECHT - Fortis verkoopt zijn verzekeringsactiviteiten in de Verenigde Staten omdat deze niet langer onder de belangrijkste aandachtspunten van het concern vallen. De bankverzekeraar brengt zijn verzekeringstak in de VS eerst naar de beurs, waarna alle aandelen "geleidelijk" worden verkocht.

Bekijk video: 'Fortis het best samen met Franse, Spaanse fusiepartner'

De beursgang in New York zal waarschijnlijk in 2004 plaatsvinden, aldus Fortis donderdag. Het financiële concern laat het exacte tijdstip afhangen van de marktomstandigheden. "We hebben geen haast", aldus Fortis-topman A. van Rossum. Hij zei dat het concern zal wachten tot de aandelen tegen een goede prijs kunnen worden verkocht. De Amerikaanse verzekeringspoot, die al tien jaar onafhankelijk opereert, zal de beurs opgaan onder de naam Assurant.

Met deze verzekeringsdochter doet Fortis een belangrijke inkomstenbron de deur uit. Zij haalde afgelopen jaar ruim eenderde van de omzet van de verzekeringsdivisie binnen. In de eerste helft van 2003 nam het onderdeel 11 procent van de operationele winst van het gehele concern voor zijn rekening. Bij de Amerikaanse verzekeraar werken 12.000 mensen.

Van Rossum zei in een toelichting dat de divisie wordt verkocht omdat het concern "niet alles overal kan doen". "En het heeft geen strategische aanknopingspunten met onze andere activiteiten." Fortis verkoopt in de VS onder meer ziektekostenverzekeringen, uitvaartverzekeringen en is actief op het gebied van risicobeheer.

Een analist reageerde verbaasd, omdat Fortis een omvangrijke dochter met goede winstcijfers van de hand doet. Van Rossum zegt dat het juist slim is om de dochter te verkopen nu zij goed rendeert. Het concern blijft in Amerika wel actief als bankier.

Volgens eerste analistenschattingen zal de verkoop ten minste ,5 miljard euro opleveren. Fortis zal de opbrengst gebruiken om zijn positie in Nederland, België en Luxemburg te versterken. Ook wil het concern extra geld steken in onderdelen waarmee het voorloopt op de concurrentie.

Volgens Van Rossum zal Fortis zich voortaan meer geografisch oriënteren. Het bedrijf kijkt vanuit het hoofdkwartier met welke onderdelen het ook buiten de Benelux kan scoren. "Dat wil dus niet zeggen dat we ons terugtrekken achter de muren van de Benelux", aldus de topman. Hij kon niet aangeven of er binnenkort meer onderdelen worden afgestoten. Wel zei hij dat Fortis een meer slank bedrijf moet worden.

De Fortis-directie kijkt al enige maanden kritisch naar alle dochterbedrijven. Eerder dit jaar werd al bekend dat de chique bankier Theodoor Gilissen overgaat naar de Kredietbank Luxembourg (KBL). Ook de grenswisselkantoren (GWK's) worden afgestoten.