DEN HAAG - Voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed noemt De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder ''medeplichtig'' aan het duperen van mensen die een verzekering afsloten bij de DSB-Bank.

DSB-Bank zal volgens hem niet aan alle schulden kunnen voldoen en De Nederlandsche Bank zal daarom moeten bijspringen.

Naast Hypotheekleed heeft ook de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken zich opgeworpen als belangenbehartiger van mensen die zijn gedupeerd door de DSB Bank.

Deze stichting hoopt nog deze week een raamovereenkomst te sluiten met de DSB Bank, waarna mensen individueel kunnen worden geholpen.

Strategie

Hypotheekleed kiest als strategie dat de gang van zaken bij DSB juridisch wordt aangemerkt als een onrechtmatige daad. Uitspraken van rechters zouden ertoe moeten leiden dat er namens de gedupeerden een "groepsclaim" kan worden ingediend.

Lakeman nam woensdag geen woord terug van zijn fel bekritiseerde oproep aan spaarders om hun geld van de DSB Bank te halen.

Concurrent

Hij noemde de stichting Steunfonds een "concurrent" in de belangenbehartiging. Lakeman zei te willen concurreren op kwaliteit en niet op prijs. Het aantal "donateurs" van Hypotheekleed is volgens Lakeman inmiddels meer dan 1500.

Lakeman kondigde aan dat de juridische strijd tegen de DSB Bank deze week begint met een kort geding rond een loonbeslag dat DSB Bank liet leggen bij een klant.