DEN HAAG - Nederland heeft in 2008 voor 1,3 miljard euro aan snoep uitgevoerd. Het gaat om 400 miljoen kilo zoetigheid.

Uit cijfers woensdag van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de exportwaarde van snoep bijna twee keer zo groot is als de importwaarde (0,8 miljard euro).

Nederland exporteert het snoep vooral naar EU-landen (80 procent). Bijna twee derde van de uitvoer bestaat uit chocolade.

Vooral Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn grote afnemers van chocola, maar ook Frankrijk en België nemen aanzienlijke hoeveelheden af.

De afgelopen tien jaar was Nederland de grootste fabrikant van drop in de EU. Met een productiewaarde van 90 miljoen euro neemt Nederland ongeveer een derde van de EU-productie van drop en zoethoutextract voor zijn rekening. Duitsland en Spanje zijn respectievelijk Europa's tweede en derde fabrikant.

Chocolade

Het snoep dat Nederland importeert komt bijna allemaal uit de EU, vooral uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Ook bij de invoer is chocolade het populairst.

In 2008 werd in Nederland per persoon ruim 11,5 kilo snoep gegeten. Nederlanders eten daarvan het meest chocolade; bijna 5 kilo. Drop komt op een tweede stek met bijna 2 kilo.