AMSTERDAM - Bank en verzekeraar ING verkoopt zijn Zwitserse private banking activiteiten aan de Zwitserse bank Julius Baer voor een bedrag van 520 miljoen Zwitserse frank (344 miljoen euro). Dit maakte ING woensdagochtend bekend.

De verkoop levert een eenmalige boekwinst op van 150 miljoen euro. ING maakt met deze stap 200 miljoen euro aan kapitaal op zijn balans vrij. Naar verwachting zal de verkoop in het eerste kwartaal van 2010 worden afgerond.

ING werkt ook aan de verkoop van de Aziatische private banking-activiteiten. Woensdag zei de bank dat de gesprekken hierover nog lopen.

De namen van de Britse bank HSBC en DBS Group uit Singapore circuleerden eerder als mogelijke geïnteresseerden.

Bijeenkomst

Op een bijeenkomst van bankiers, georganiseerd door persbureau Reuters, beschreef het hoofd van de private bankingtak van HSBC de verkoop van de ING-onderdelen onlangs als een buitenkans. De verwachting is dat het nog enkele weken zal duren voor er een koopovereenkomst in Azië is.

De divisie private banking van ING levert bankdiensten aan vermogende particulieren. Wereldwijd werken er ongeveer 1500 mensen. De tak heeft meer dan 48 miljard euro aan vermogen onder beheer. Het nu verkochte Zwitserse onderdeel is goed voor een beheerd vermogen van 10 miljard euro.

Plan

De verkoop is onderdeel van een herstructureringsplan dat het concern doorvoert. De verkoop van onderdelen moet ING 6 tot 8 miljard euro opleveren. Eind vorige maand maakte ING bekend een belang in een samenwerkingsverband in Australië en Nieuwe Zeeland te hebben verkocht. Met die verkoop was een bedrag van 1,1 miljard euro gemoeid.

Volgens analisten is de prijs die ING heeft gekregen aan de lage kant. Analist Maarten Altena verwacht dat de Aziatische onderdelen relatief meer zullen opbrengen. Bronnen stelden in de Britse krant Financial Times dat deze onderdelen ongeveer 1,3 miljard dollar (883 miljoen euro) waard zijn.

"Gegeven de winstgevendheid en het sterke groeiprofiel, verwachten we dat dit bedrag van 1,3 miljard dollar haalbaar is", aldus de analist.

Beurs

Op de beurs reageerden beleggers positief. Het aandeel ING stond woensdagochtend in de AEX-index 2,8 procent hoger, terwijl de Amsterdamse hoofdgraadmeter 0,6 procent won.