HAARLEM - De vakbonden moeten inzien dat de salarissen bij de overheid volgend jaar niet kunnen stijgen.

En minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken moet de rug recht houden tijdens de onderhandelingen met de vakbonden over de cao's voor volgend jaar.

Die oproep doet CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel dinsdag tijdens een politieke bijeenkomst in Haarlem.

Nullijn

Het kabinet heeft dit voorjaar voor volgend jaar 3,2 miljard euro aan besparingen ingeboekt door uit te gaan van de nullijn voor salarissen in de collectieve sector.

Maar van de vakbonden waren daarover geen harde toezeggingen. In verschillende cao's kwamen dit voorjaar ook al loonstijgingen voor van 1,25 procent.

Pijnlijke keuzes

Van Geel zegt nu dat de overheid als werkgever pijnlijke keuzes moet maken. Als mensen in het bedrijfsleven moeten inleveren en mogelijk hun baan verliezen, ''kan het niet zo zijn dat de lonen van ambtenaren blijven stijgen'', aldus Van Geel in Haarlem.

Hij hoopt dat de vakbonden ''de redelijkheid'' inzien van een nullijn in de collectieve sector. ''De lopende cao's hadden immers, met de wijsheid van nu bezien, een goud randje.''

Ter Horst

De CDA-fractievoorzitter roept minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken als overheidswerkgever op haar rug recht te houden.

''Ik ken haar immers als een stevige tante'', aldus Van Geel. Komt er geen nullijn in 2010, dan moet het kabinet volgens hem de loonkosten in 2011 met harde hand terugbrengen met 3,2 miljard in 2011 en al met 1,3 miljard in 2010.