DEN HAAG - Het kabinet moet misschien langer doorgaan met geld pompen in de Nederlandse economie. Of later beginnen met nettobezuinigingen. Dat zei minister Wouter Bos (Financiën) dinsdag in zijn wekelijkse gesprek bij RTLZ.

Volgens Bos zijn er internationaal veel economen die het economisch herstel trager zien verlopen dan de optimisten.

Er zijn nu tekenen van herstel, maar dat komt vooral doordat overheden wereldwijd veel geld in de economie stoppen. Als dat ophoudt, moeten bedrijfsinvesteringen en bestedingen van mensen het overnemen.

Bos is daarom voorzichtig en houdt zich vast aan de analyse waarom economisch herstel in het verleden de nek om werd gedraaid. ''Of men begon te laat met stimuleren of men hield er te vroeg mee op.''

Miljarden

De regeringscoalitie sprak dit voorjaar af dat er in 2010 miljarden geïnvesteerd wordt in de Nederlandse economie en dat in 2011 sowieso wordt begonnen met bezuinigen.

Maar als de economische groei dan minder is dan 0,5 procent van het bruto binnenlands product, zal er tegelijk nog extra geïnvesteerd moeten worden om te voorkomen dat de bezuinigingen het voorzichtige herstel kapotmaken. Nettobezuinigingen zijn dan nog niet aan de orde, aldus Bos.