AMSTERDAM - De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir heeft kritiek op het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Britse en Nederlandse regeringen vanwege het tegenhouden van het herstel van de IJslandse economie, een jaar na de ineenstorting van de bankensector van het land.

De IJslandse premier stelt in een vraaggesprek met de Financial Times dat het 'onacceptabel' is dat het IMF zijn onderzoek naar de IJslandse economie maandenlang heeft vertraagd.

IJsland heeft deze zogenoemde 'review' van het IMF nodig om toegang te krijgen tot meer middelen uit het internationale reddingspakket van $5,1 miljard.

Oneerlijk

Volgens Sigurdardottir was het oneerlijk van het IMF en de donoren om de toegang tot extra steun conditioneel te stellen aan het oplossen van het Icesave-probleem.

IJsland zit volgens de Financial Times gevangen in een conflict met de Britse en Nederlandse overheden over een compensatie van bijna vier miljard euro aan verloren spaargelden op Icesave-rekeningen.

Hoop

De IJslandse premier sprak wel de hoop uit dat het IMF in de komende weken met zijn 'review' zal starten.

Sigurdardottir uitte ook opnieuw kritiek op de Britse premier Gordon Brown over zijn besluit om een jaar geleden antiterreurwetgeving te gebruiken om IJslandse activa te bevriezen.

"Om een vriend en bondgenoot als een terrorist te bestempelen is een actie die we moeilijk kunnen vergeten. Dat doet pijn", zegt Sigurdardottir.