AMSTERDAM - De Europese beurzen waren donderdagochtend overwegend negatief gestemd. Verantwoordelijk voor het verlies waren onder meer dalende beurskoersen in de Verenigde Staten, het onverwachte besluit van de OPEC om de olieproductie te verminderen en onzekerheid over de dollar.

Beurs (video): Fortis omhoog op beursgang verzekeringstak VS
Ook ABN AMRO verkoopt Amerikaanse dochter. JP Morgan verlaagt advies ING en Aegon.

De AEX-index van de beurs van Amsterdam stond aan het einde van de ochtend op 317,74 punten. Dat is een verlies van 4,48 punten, ofwel 1,4 procent. Fortis (plus 1,5 procent) was de positieve uitzondering in de verder roodgekleurde index. De bankverzekeraar liet voorbeurs weten de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten te gaan verkopen. Daartoe wordt het onderdeel eerst naar de beurs gebracht.

Andere stijgers waren onder meer IHC Caland en Koninklijke Olie met winsten van respectievelijk 1 en 0,4 procent. Beide fondsen profiteren van het OPEC-besluit.

Van der Moolen voelt nog steeds het negatieve effect van het onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder van de beurs. De SEC liet deze week weten het onderzoek naar het effectenhuis uit te breiden. Van der Moolen wordt verdacht van 'trading ahead', dat wil zeggen dat orders van het handelshuis of de handelaar eerst worden ingelegd waarbij orders van anderen links blijven liggen. Het aandeel daalde met 4,8 procent. Het waren echter de zwaargewichten ING en Aegon die de AEX vooral naar beneden trokken.

De MidKap-index beleefde ook een negatieve ochtend. De index voor middelgrote fondsen stond aan het einde van de ochtend op ,84 punten, dat is 6,35 punten (2 procent) lager dan het slot van woensdag. Alleen Vastned Retail hield de voeten droog met een koerswinst van 0,4 procent.

Midkap

Grootste MidKap-daler was Océ (min 5,1 procent). KLM zakte 2,7 procent. Beleggers zitten met spanning te wachten op nieuws over de mogelijke alliantie met branchegenoot Air France.

Corus

Onder de lokale fondsen bleef Corus de gebeten hond. Het staalconcern stelde woensdag beleggers teleur met nieuwe verliezen en een sombere toekomstverwachting. Toen verloor het aandeel al 14 procent, nu ruim 13 procent.

Van de overige beurzen in Europa wist alleen Frankfurt uit de verliezen te blijven. De DAX-index steeg daar 0,2 procent, terwijl in Londen en Parijs de graadmeters respectievelijk 0,9 procent en ,3 procent zakten. Het grootste deel van de winsten in Frankfurt smolt aan het einde van de ochtend echter weg omdat cijfers over het vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven niet konden overtuigen.

Euro

In de valutahandel bleef de koers van de euro stabiel op 1,1485 dollar tegen 1,1465 dollar aan het slot woensdag. In ponden sterling steeg de Europese munteenheid iets, van 0,6925 naar 0,6935 pond.