DEN HAAG - Stork Fokker gaat flaperons, beweegbare kleppen aan de vleugels, produceren voor het Amerikaanse gevechtstoestel JSF. Daarvoor wordt dinsdag een contract getekend met vliegtuigfabrikant Lockheed Martin.

Volgens Stork, dat al sinds 1978 flaperons maakt voor de F-16, zal de order goed zijn voor een omzet van 200 miljoen dollar, zo'n 140 miljoen euro, in de periode tot eind 2014.

Over de gehele levensduur van het gevechtsvliegtuig zou de order een omvang kunnen krijgen van meer dan één miljard dollar.

De startorder zorgt voor werkgelegenheid voor honderd mensen. Als een order wordt ontvangen voor alle JSF-toestellen wordt dat aantal verdubbeld.

Saab

De Nederlandse regering zal in 2012 een besluit nemen over de opvolging van de F-16 bij de Nederlandse luchtmacht. Als die opvolger niet de JSF wordt, hoeft de Nederlandse industrie niet langer te rekenen op nieuwe JSF-orders. Ook de Zweedse vliegtuigfabriek Saab wil het nieuwe gevechtstoestel voor onze luchtmacht leveren.

Eerder kreeg Stork al andere orders voor de JSF zoals de productie van deuren en luiken, de kabelbomen, bedradingen, motoronderdelen en de vanghaak. Stork heeft veertig leveranciers in Nederland betrokken bij deze JSF-orders.