DEN HAAG - Apothekers voeren donderdag zowel in Den Haag als in hun eigen zaken actie, omdat zij vinden dat hun beroepsgroep financieel wordt uitgekleed.

''De mensen moeten weten dat de kwaliteit van de apotheken achteruit gaat, nu wij geen extra geld van de overheid krijgen'', zei een voorlichter van apothekersvereniging KNMP maandag.

De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalde vorige week dat de apotheken dit jaar geen extra geld krijgen. Dit tot groot ongenoegen van de beroepsgroep.

Zij zegt in grote geldnood te komen doordat de overheid haar dwingt alleen nog medicijnen aan patiënten te verkopen waarop de apothekers weinig winst kunnen maken.

Platteland

Vooral op het platteland zullen apotheken in problemen komen en personeel moeten ontslaan, waarschuwt de KNMP.

De KNMP overhandigt donderdag een petitie aan Kamerleden. ''We verwachten honderden apothekers en apothekersassistenten voor het gebouw van de Tweede Kamer'', aldus de woordvoerder.

Apothekers die op deze dag wel aan het werk zijn, dragen actieshirts met de kreet 'Ik geef om zorg'. Zij delen flyers uit over hun actie en vragen klanten om hen te steunen met een handtekeningenactie.