BRUSSEL - De VVD wil Europese bescherming voor alle passagiers in het geval een luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Nu krijgen alleen vakantiegangers van touroperators hun geld terug of een terugvlucht aangeboden.

Gewone passagiers strandden zonder enige hulp of schadevergoeding op buitenlandse vliegvelden, zoals recent nog bleek bij het faillissement van het Slowaakse Sky Europe.

Sinds 2000 zijn in de EU zo al 77 luchtvaartmaatschappijen op de fles gegaan: 240.000 passagiers kwamen in het buitenland zonder terugvlucht te staan.

Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD): ''Vakantiegangers met een pakketreis genieten wel bescherming van een EU-wet, andere passagiers niet. Die rechtsongelijkheid moeten we uit de wereld helpen. Het mag geen verschil maken hoe je boekt''.

Geen antwoord

De VVD'er had de Europese Commissie schriftelijk gevraagd om oplossingen, maar kreeg geen antwoord. Om de zaak hoger op te spelen, stelt de hele Europarlementscommissie voor transport woensdag plenair een mondelinge vraag aan de Europese Commissie.