BADHOEVEDORP - Piloten gaan maandag actie voeren op Schiphol omdat ze ontevreden zijn over hun werk- en rusttijden. De piloten vinden dat ze te lang achter elkaar moeten werken.

Piloten gaan maandag een publieksvriendelijke actie voeren op Schiphol omdat ze ontevreden zijn over hun werk- en rusttijden. De piloten vinden dat ze te lang achter elkaar moeten werken.

Dat heeft de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) Evert van Zwol bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Hoe lang een piloot maximaal achter elkaar aan het werk mag zijn is wettelijk vastgelegd. Volgens Van Zwol zijn deze normen te ruim, waardoor het kan voorkomen dat een piloot oververmoeid achter de stuurknuppel zit. ''Een piloot mag bijvoorbeeld 's nachts twaalf uur lang in touw zijn. Dat is veel te lang'', aldus Van Zwol.

Instapkaarten

De piloten delen maandag op de luchthaven alternatieve instapkaarten uit aan reizigers. Hiermee vragen ze aandacht voor de volgens hen te lange werktijden.

Volgens de VNV-voorzitter is wetenschappelijk onderbouwd dat de huidige werktijden voor piloten kunnen leiden tot oververmoeidheid bij piloten. De vereniging is boos dat Brussel bij het vaststellen en harmoniseren van Europese werktijden een recente publicatie hierover negeert.

Ongeveer vierduizend piloten zijn aangesloten bij de VNV, een onderdeel van een Europees netwerk van pilotenvakbonden. De actie vindt ook op andere Europese luchthavens plaats.