ISTANBUL - De grote rol die de G20 speelt in het bestrijden van de economische crisis, is een juiste afspiegeling van de nieuwe economische realiteit.

Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zaterdag na afloop van de vergadering van ministers van Financiën van de G7.

De G7, de groep van zeven economieën die ooit de grootste ter wereld waren, hebben de regie over internationale economische kwesties in het afgelopen jaar uit handen moeten geven aan de bredere G20.

Daarvan zijn ook landen als China, India en Brazilië lid. ''Dat is een van de belangrijkste dingen die de grootste economieën afgelopen jaar samen hebben gedaan'', zei Geithner.

Oude patronen

Volgens de minister is met de G20 afgelopen jaar gebroken met ''oude patronen, die bij crises vaak eerst leidden tot jaren van verwijdering, en vervolgens tot langzame, ineffectieve antwoorden.''

Berichten dat de Verenigde Staten geneigd zouden zijn de G7 om te vormen tot een G4, met China, Japan en de eurozone, wees Geithner van de hand. ''Vandaag geen G-innovaties meer.''

Bos

Eerder op de dag gaf zijn Nederlandse ambtsgenoot Wouter Bos ook al aan weinig geloof te hebben in dat idee.

''Dat maakt geen enkele kans. Rusland en de grote Europese economieën die nu aan tafel zitten, zullen daar nooit mee instemmen.'' Bos sprak in Istanbul waar hij, evenals Geithner, aanwezig is voor de jaarvergadering van het IMF.

Maatregelen

Geithner benadrukte in zijn verklaring dat het voorlopig te vroeg is om maatregelen die de economie stimuleren, terug te draaien.

''We moeten niet de fouten uit het verleden herhalen en te vroeg op de rem gaan staan. De ongekende maatregelen worden langzaam uitgefaseerd als de groei is aangesterkt.''

Hervorming

De minister gaf daarnaast aan dat de hervorming van de financiële sector ervoor moet zorgen dat banken hun middelen weer effectief gaan gebruiken.

''We willen financiële instellingen die productieve en innovatieve investeringen mogelijk maken. Niet de volgende explosie van de huizenmarkt of het moderne equivalent van tulpenbollen. Daarvoor moeten we strenge eisen stellen aan het kapitaal van banken en moeten we de schulden die ze op zich mogen nemen, beperken.''

Geithner beloofde verder zich in te zetten voor de succesvolle afronding van de onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsakkoord in de Wereldhandelsorganisatie WTO.