ZWOLLE - De ChristenUnie vindt dat het kabinet komend voorjaar al knopen moet doorhakken over ''substantiële'' hervormingen.

Daarbij moet het niet alleen gaan om maatregelen voor het jaar 2011, maar ook voor de jaren daarna.

Dat zei de partijleider van de ChristenUnie en vicepremier André Rouvoet zaterdag op het congres van zijn partij in Zwolle.

Hij wilde niet aangeven wat voor hervormingen dat kunnen zijn. De voorman van de kleinste regeringspartij verwees naar de 21 werkgroepen die in het voorjaar met voorstellen komen om 20 procent te kunnen besparen.

Wat Rouvoet betreft moet de coalitie uit hun bevindingen niet alleen de kruimels pikken, maar ook besluiten nemen over de grote brokken.

Grote vraagstukken

''We moeten niet weglopen voor de grote vraagstukken of ze naar de verkiezingen doorschuiven.

We moeten echt snel stappen zetten voor de jaren na deze kabinetsperiode'', aldus de ChristenUnieleider na afloop. ''We kunnen en mogen niet zeggen: het kabinet stopt na 2011 en na ons de zondvloed.''

Christelijk-sociaal

Rouvoet wil zich vooral richten op het succesvol maken van het ''christelijk-sociale'' beleid, dat wat hem betreft langer moet duren dan deze periode.

Haast met de besluitvorming is ook geboden omdat de ChristenUnie vindt dat de crisis een kans biedt op een duurzame en sociale toekomst.

Dan is het volgens Rouvoet wel zaak dat de coalitiepartners CDA en PvdA aan dit beleid gecommitteerd blijven.

Balkenende

Fractieleider Arie Slob doelde vooral op premier Jan Peter Balkenende en diens CDA. ''Juist in deze ernstige tijden mogen we van het CDA vragen dat het nu ondubbelzinnig nee zegt tegen de flirts van zowel VVD als PVV. Dat leidt alleen maar af'', aldus Slob.

Liesbeth Spies, vicefractievoorzitter van het CDA, kan zich niet vinden in de kritiek: ''Wellicht is de angst voor vreemdgaan met de VVD meer ingegeven door eigen onzekerheid dan dat wij aanleiding geven'', zei ze in het radioprogramma Tros Kamerbreed. En bij flirten met de PVV heeft ze ''helemaal geen beeld''.

AOW

Rouvoet gaat ervan uit dat het kabinet de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar uitvoert, nu de Sociaal-Economische Raad (SER) niet met een alternatief is gekomen.

''Daar hoeven we wat mij betreft niet wekenlang over te vergaderen'', aldus Rouvoet.

Oppositie

Zowel Slob als Rouvoet haalde uit naar de oppositiepartijen. Zij verwijten het kabinet volgens hen ten onrechte dat het niets doet.

Rouvoet wreef zowel de rechtse als de linkse oppositie in dat zij zelf helemaal geen harde keuzes durven te maken. ''Het ontbreekt de oppositie aan lef om over de eigen schaduw heen te springen.''

Slob verweet de oppositiepartijen zoete broodjes te verkopen aan burgers. ''Mooi weer spelen en het iedereen naar de zin maken, is er echt niet meer bij in deze tijd. Dat is volksverlakkerij''.