BRUSSEL - Het ministerie van Financiën heeft plannen bij EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) ingediend om ABN Amro-dochter HBU en enkele andere activiteiten af te stoten aan een ''grote internationale bank''.

Omdat Kroes vindt dat er ''zeer goede vooruitzichten zijn voor de aanstaande afstoting'' geeft ze Financiën tot 19 oktober de tijd om deze af te ronden.

Dat maakte de Europese Commissie vrijdag bekend. Behalve HBU gaat het om twee zakelijke kantoren, dertien advieskantoren en het bedrijf dat het debiteurenbeheer onder zich heeft van ABN Amro.

Over de verkoop van deze activiteiten was Financiën in gesprek met Deutsche Bank. Maar de Europese Commissie noemt de naam van de geïnteresseerde bank niet.

Samenvoegen

Kroes zegt verlenging toe te staan om ''afronding van de onderhandelingen over de voornaamste voorwaarden van de verkoop mogelijk te maken''. Het ministerie van Financiën was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Minister Wouter Bos van Financiën wil ABN Amro en Fortis Bank Nederland samenvoegen. Maar dat mag alleen van Kroes als er onderdelen worden verkocht die actief zijn op de zakelijke bancaire markt in Nederland.

Volgens de Eurocommissaris krijgen de twee banken samen anders een te groot marktaandeel.

Nieuwe oplossingen

Financiën is al heel lang bezig met onderhandelingen om een koper te vinden die voor de juiste prijs onderdelen wil kopen.

Kroes moest al verschillende keren uitstel verlenen aan Bos omdat hij er niet kon uitkomen met Deutsche Bank. De laatste keer dat dat gebeurde was twee weken geleden.

Naar verluidt zou Financiën ook naar nieuwe oplossingen hebben gezocht om aan de eis van Kroes tegemoet te komen, zoals de verkoop van enkele onderdelen van Fortis Bank Nederland. Daarin zou de Franse bank BNP Paribas geïnteresseerd zijn.

Knoop

Kroes gaf eerder deze week aan zo snel mogelijk een knoop te willen doorhakken over de fusie tussen ABN Amro en Fortis. Als Bos niet met een bevredigend voorstel zou komen, zou Kroes hem niet wederom respijt geven, liet ze weten.

Dat ze de deadline nu toch weer opschuift naar maandag 19 oktober houdt mogelijk in dat de transactie al vergevorderd is.

De Unie

Vakbond De Unie/BBV is blij dat Kroes wederom uitstel verleent aan het ministerie van Financiën. ''Anders was de fusie tussen ABN Amro en Fortis verboden en dat zou voor beide bedrijven een zorgelijke situatie hebben opgeleverd'', zei bestuurder Joop Hofland vrijdag.

Hofland wees er wel op dat het nu al de zesde keer is dat er uitstel wordt gegeven. ''Maar toch geloof ik dat er nu een oplossing komt. Anders zou Kroes dat niet gedaan hebben. Dat heeft ze wel duidelijk gemaakt de laatste dagen.''

Of de nieuwe ontwikkeling wat opluchting brengt bij de medewerkers van ABN Amro, weet Hofland niet. ''Bij de mensen van ABN Amro die bij de onderdelen werken die verkocht gaan worden heerste al een gelatenheid, zoiets van: we zien het wel.''

Blij

Minister Bos is blij met de verlenging: "We zijn hard aan het werk en verwachten de zaak binnen afzienbare tijd af te ronden'', aldus Bos.

Het ministerie noemt de zaak buitengewoon complex, de afhandeling van de zaak moet ''uiterst zorgvuldig'' gebeuren. Het oplossen van de zaak is noodzakelijk voor de integratie van ABN Amro en Fortis, aldus een woordvoerder.

Triest

Tim op ten Noort, voorzitter van de ondernemingsraad van Fortis Bank Nederland, vindt het heel triest dat er weer uitstel is gegeven: ''Heel triest dat het weer langer moet duren. Het is iedere keer weer twee weken erbij. Dit betekent dat er weer een periode komt dat collega's in het ongewisse blijven'', aldus Op ten Noort.

Hij had liever gezien dat er een beslissing was genomen, zodat aan de onzekerheid een einde was gekomen.

Op ten Noort vindt het niet goed dat Financiën en de Europese Commissie niet zeggen wie de geïnteresseerde partij is. ''Er wordt mist opgetrokken. Iedereen vraagt zich nu af wie die partij is'', aldus de voorzitter.