DEN HAAG - Het beroep op de deeltijd-WW is minder groot dan eerder gedacht. In juni werd de WW-steun waarmee bedrijven tijdelijk hun personeel minder kunnen laten werken, nog tijdelijk gestopt, omdat met 40.000 aanvragen het einde van het budget in zicht was.

Er moest extra geld bij. Maar zesduizend aanvragen bleken niet in orde. Ook is de stroom verzoeken na de heropening in juli afgenomen.

Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Uitkeringsinstituut UWV heeft tot en met augustus 43.311 aanvragen ontvangen voor de deeltijd-WW.

Eind augustus werkten 33.310 werknemers met behulp van een WW-uitkering tijdelijk minder.

Ingestroomd

Sinds het begin van de regeling in april tot 1 september zijn 35.716 medewerkers de deeltijd-WW ingestroomd en zijn 2406 medewerkers uitgestroomd. Bij elkaar is tot en met augustus 330 miljoen euro uitgegeven aan de WW-steun.

Als het huidige tempo van gebruik zich doorzet, kan volgens Donner de deeltijd-WW tot het einde van het jaar openblijven.

"Dit is echter niet met zekerheid te zeggen", omdat volgens de minister de ontwikkeling van de economische crisis moeilijk in te schatten is.

Opengesteld

In juli werd de deeltijd-WW weer opengesteld, nadat toelatingscriteria waren aangescherpt en het budget opgehoogd van 375 naar 950 miljoen euro.

Donner hoopt met de regeling te voorkomen dat bedrijven tijdens de crisis hun vakkrachten moeten ontslaan, terwijl ze die straks weer nodig hebben om aan de aantrekkende vraag te voldoen bij een economisch herstel.