AMSTERDAM - De stijging van het aantal faillissementen is in het derde kwartaal van dit jaar gedaald. In de afgelopen drie maanden gingen er 79 procent meer bedrijven op de fles dan in dezelfde periode vorig jaar.

In de eerste twee kwartalen van dit jaar was de stijging nog respectievelijk 85 en 96 procent, blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet.

In totaal gingen in juli, augustus en september 1926 bedrijven onderuit. In dezelfde maanden in 2008 waren dat er nog 1074. In totaal zijn er in Nederland volgens het onderzoek ruim twee miljoen bedrijven.

Crisis

De grootste stijging van het aantal faillissementen deed zich voor in de financiële sector. Daar gingen 130 procent meer bedrijven onderuit dan een jaar eerder, 437 tegen 190. Volgens de onderzoekers lijkt die sector nog steeds meer last te krijgen van de crisis.

Utrecht

In Utrecht was de stijging van het aantal bankroeten het grootst. Daar gingen vorig jaar 63 bedrijven failliet en dit jaar 162. Dat komt neer op een stijging van 157 procent.

Ook Zeeland (136 procent) en Gelderland (130 procent) zagen het aantal faillissementen met meer dan honderd procent toenemen. Drenthe kwam er met een stijging van 42 procent het beste van af.