Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Zorgen in Kamer over oproep om geld van DSB te halen

DEN HAAG - Politici maken zich zorgen over de oproep van Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed aan klanten van de DSB Bank om massaal hun geld van hun rekening te halen.
Door ANP

Minister Wouter Bos (Financiën) noemt de oproep ''onverantwoordelijk''.

Hij zei dat donderdag na afloop van een beraad tussen de meest betrokken ministers over de verhoging van de AOW-leeftijd.

Bos wees erop dat het weghalen van het spaargeld tot grote problemen bij een bank kan leiden.

De publiciteit rond de DSB de afgelopen dagen had niets te maken met het spaargedeelte van de bank maar met de verkoop van financiële producten, aldus de minister.

Volgens hem is er volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) met de financiële situatie van DSB niets mis.

Onverstandig

''Buitengewoon onverstandig'', vindt VVD-Tweede Kamerlid Frans Weekers. Ook SP-Kamerlid Ewout Irrgang ziet grote risico's bij de oproep.

''Als iedereen zijn geld terughaalt, gaat de bank over de kop. Ik zie niet wat het belang van de gedupeerden is.''

Bankrun

Weekers stelt dat Lakeman met zijn oproep een 'bankrun' kan veroorzaken. ''Als er problemen zijn bij een bank, maak je ze zo groter. Een oplossing komt niet dichterbij.''

Hij spreekt van 'paniekzaaien'. Als zijn oproep er toe zou leiden dat DSB failliet gaat, is de schade voor rekening van de belastingbetaler.

De cliënten van Lakeman zijn daar niet bij gebaat. Lakeman zelf kan dan een schadeclaim tegemoetzien, verwacht Weekers.

Scheringa

Irrgang doet liever een oproep aan Dirk Scheringa, de eigenaar van DSB: ''Kom over de brug richting gedupeerden en stop met het bagatellisseren en ontkennen van de problemen."

"Vertrouwen is het grootste kapitaal van een bank. DSB speelt met vuur door dit zo lang onopgelost te laten.''

Geen zorgen

Klanten van DSB Bank hoeven zich geen zorgen te maken over hun spaargeld tot 100.000 euro.

Spaartegoeden bij DSB zijn tot dit bedrag gegarandeerd door de Nederlandse overheid, zegt analist Paul Beijsens van zakenbank Theodoor Gilissen.

''Er is geen reden om weg te lopen uit angst. Hooguit uit woede of uit principe'', aldus Beijsens. Hij verwacht niet dat er veel spaarders zullen weglopen.

Wanneer een bank failliet gaat, is de kans groot dat het spaarbedrag boven de 100.000 euro als verloren moet worden beschouwd.

Aanbevolen artikelen