DEN HAAG - Werkgevers krijgen een maand extra de tijd om te kiezen of zij hun personeel voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid verzekeren via een private verzekeraar of het publieke uitkeringsinstituut UWV.

Eigenlijk konden werkgevers tot en met donderdag 1 oktober kiezen hoe ze volgend jaar verzekerd willen zijn. Dat kunnen ze nu tot 1 november bij de Belastingdienst aangeven.

Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) geschreven in reactie op vragen van Tweede Kamerlid Stef Blok van de VVD. Blok stelde donderdag tevreden vast dat werkgevers de gelegenheid krijgen om een zorgvuldige keuze te maken.

Zonder de verlenging was dat volgens hem niet mogelijk, omdat het UWV pas drie weken geleden de hoogte van de premies bekend heeft gemaakt voor de regeling voor gedeeltelijke arbeidsgeschikten (WGA).

Twijfelen

Volgens Blok twijfelen nu juist veel werkgevers of ze niet moeten overstappen naar een private verzekeraar, omdat het UWV de premies voor kleine bedrijven meer dan verdubbeld heeft.

Het tijdstip waarop de hogere UWV-premies bekend zijn gemaakt en ''de bijzondere economische situatie die voor bedrijven onderzekerheden meebrengt over hun bedrijfsvoering'' zijn ook voor Donner redenen om werkgevers eenmalig meer tijd te geven.