NEW YORK - De economische crisis heeft de Amerikaanse superrijken een flinke duit gekost. De top-400 verloor in een jaar tijd 300 miljard dollar, blijkt uit een jaarlijkse lijst van het zakentijdschrift Forbes die woensdag is gepubliceerd.

Grootste verliezer is de investeerder Warren Buffet, die zijn vermogen met maar liefst 10 miljard dollar zag afnemen tot 40 miljard dollar. Buffets investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway had zwaar te lijden onder de recessie.

Met de 40 miljard die overblijft is Buffet overigens nog wel de rijkste Amerikaan na Microsoft-oprichter Bill Gates. Die verloor 7 miljard dollar, maar houdt er nog 50 miljard over.

Derde is Oracle-oprichter Lawrence Ellison. Die slaagde er in zijn vermogen, 27 miljard dollar, de afgelopen twaalf maanden op peil te houden.

Bloedbad

Het totale vermogen van de top-400 nam met 19 procent af, van 1,57 tot 1,27 biljoen dollar. De samensteller van de lijst, Matthew Miller, sprak van een bloedbad.

''Maar niemand gaat huilen om ook maar een van deze mensen, want ze kunnen er allemaal nog altijd een heel prettige levensstijl op na houden'', aldus Miller.