DEN HAAG/GRONINGEN - Minister Brinkhorst van Economische Zaken is niet van plan mee te werken aan Europese voorstellen die de soevereiniteit van Nederland aantasten op het gebied van de gasvoorraad. Dat zei hij woensdag in een reactie op voorstellen van Europees commissaris De Palacio (Energie en Transport) om een grotere greep te krijgen op de nationale gasvoorraden.

Brinkhorst zei een voorstander te zijn van een Europese energiepolitiek. "Maar de Nederlandse gasvoorraad is wel de Néderlandse gasvoorraad", aldus de bewindsman.

Voorrang

De voorstellen van De Palacio raken vooral Nederland, omdat ons land binnen de Europese Unie de enige grote gasproducent is. De eurocommissaris wil onder andere dat leveranties aan niet-lidstaten van de EU worden gestaakt in tijden van een grote crisis. EU-lidstaten moeten dan voorrang krijgen.

Een woordvoerder van de Gasunie zei dat dit voorstel in de praktijk nauwelijks soelaas biedt. Het enige land buiten de EU waaraan het bedrijf momenteel levert, is Zwitserland. Dat neemt per jaar 1 miljard kubieke meter gas af. "Een zeer geringe hoeveelheid", aldus de woordvoerder woensdag.

Bijspringen

In totaal exporteert de Gasunie ongeveer 45 miljard kubieke meter gas per jaar. De andere vier buitenlandse afnemers zijn de EU-lidstaten Duitsland, Frankrijk, België en Italië. In de contracten met deze afnemers zit al ruimte om "bij te springen" als ze meer nodig hebben, bijvoorbeeld in het geval van een strenge winter. Er zijn geen plannen om in de nabije toekomst meer te gaan exporteren naar landen buiten de EU, aldus de woordvoerder.