DEN HAAG - Plannen om de AOW-leeftijd te verhogen heeft tot een vertrouwensbreuk geleid tussen werkgevers en de vakbeweging.

De sociale partners leggen de schuld van het mislukken van het AOW-overleg in de Sociaal-Economische Raad (SER) bij elkaar.

Het gevolg van het mislukken is dat het kabinet verder kan werken aan de plannen om de pensioenleeftijd op te krikken van 65 naar 67 jaar.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) kondigde aan dat het kabinet snel een knoop zal doorhakken.

Jongerius

FNV-voorzitter Agnes Jongerius verweet de werkgevers dat zij in moeilijke economische tijden hun verantwoordelijkheid ontlopen, nadat ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland de stekker uit het SER-overleg hadden getrokken.

Vooral de manier waarop de werkgevers het overleg hebben ''gesaboteerd'' heeft volgens Jongerius het vertrouwen geschonden.

''Wij hebben via via moeten horen dat de werkgevers niet meer kwamen. Ze hadden niet eens meer het lef om uit hun kantoor te komen'', aldus de FNV-voorzitter.

Werkgevers

De werkgevers besloten in de loop van woensdag te stoppen met de onderhandelingen in de SER.

Het had volgens voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW geen zin meer verder te praten omdat de bonden geen enkele bereidheid toonden te accepteren dat er langer moet worden doorgewerkt.

Dat is volgens het kabinet en de werkgevers nodig wegens de vergrijzing en voor het betaalbaar houden van voorzieningen.

Bonden

Wientjes: ''Maar de bonden houden eraan vast dat mensen die op 65-jarige leeftijd stoppen met werken een AOW-uitkering krijgen die op hetzelfde niveau ligt als nu.'' Dat stimuleert niet om langer door te werken volgens werkgevers.

Ook was er onenigheid over wat er met de aanvullende pensioenen moet gebeuren. Werkgevers vinden dat daar ook de uittredingsleeftijd moet stijgen.

Geld

Als mensen later met pensioen gaan, hoeven er minder premies betaald te worden. De vakbeweging verweet werkgevers er vooral op uit te zijn dat geld in eigen zak te steken.

Ook wilden de ondernemers volgens Jongerius tornen aan het zwaarbevochten Museumplein-akkoord over vroegpensioen door de ruimte te beperken, waarbinnen mensen belastingvriendelijk kunnen sparen voor hun oudedagsvoorziening.

Sociaal akkoord

Jongerius waarschuwde de werkgevers dat de vakbeweging zich nu gaat beraden over hun positie. Daarbij zei ze dat ook het sociaal akkoord, waarin met het kabinet en werkgevers onder meer afspraken zijn gemaakt over loonmatiging, ter discussie zal staan.

Over ongeveer een maand maakt de FNV de looneisen in cao-onderhandelingen voor volgend jaar bekend.

Voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland zei wel stevige cao-onderhandelingen te verwachten, maar vakbondsacties zou hij onverantwoord vinden in deze tijd.

Teleurgesteld

In de Tweede Kamer reageerden de meeste partijen teleurgesteld. Alleen de SP was ''heel erg blij'' met het mislukken van het overleg.

De SP is samen met de PVV de enige die fel tegen een hogere AOW-leeftijd is. Ook vanuit het kabinet werd teleurgesteld gereageerd.