DEN HAAG - De huisartsen hoeven een korting van 60 miljoen op hun tarieven niet meer terug te verdienen door goedkopere medicijnen voor te gaan schrijven.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) gaat ervan uit dat de huisartsen er ook uit eigen beweging in slagen om hun patiënten met goedkopere recepten naar de apotheek te sturen.

Dat heeft Klink woensdag gezegd in overleg met de Tweede Kamer. Zijn plan was om de huisartsen volgend jaar voor 60 miljoen te korten.

Het jaar daarop konden ze dat terugkrijgen als ze minder dure geneesmiddelen gaan voorschrijven.

Deze voorwaarde laat Klink nu vallen. Volgend jaar moeten de huisartsen nog steeds 60 miljoen inleveren, maar ze krijgen dat bedrag in 2011 gewoon terug.

Portemonnee

De huisartsen keerden zich tegen de prikkel om goedkoper te gaan voorschrijven. Ze willen hun patiënten het beste geneesmiddel geven, zonder daarbij aan hun eigen portemonnee te hoeven denken.

Klink vertrouwt er nu ook op dat de huisartsen er in slagen de kosten te drukken als ze zich aan hun eigen richtlijnen houden.

Hij gaat er nog steeds vanuit volgend jaar miljoenen te kunnen besparen op de kosten voor geneesmiddelen.

Dan gaat het vooral om veel gebruikte middelen als cholesterolverlager en maagzuurremmers.

Specialisten

Minister Klink zei het een goede zaak te vinden dat ook specialisten goedkoper gaan voorschrijven.

De huisartsen is het een doorn in het oog dat specialisten in ziekenhuizen vaak nog wel voor dure geneesmiddelen kiezen.

Zij willen dat er een verbod komt op het gratis verstrekken van medicijnen door de farmaceuten aan ziekenhuizen, zei Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), woensdag.

Medisch onderzoek

Dat zou alleen nog maar mogen als dat nodig is voor medisch onderzoek, maar niet om nieuwe geneesmiddelen aan de man te brengen.

Volgens de LHV moeten huisartsen patiënten die de duurdere geneesmiddelen uit het ziekenhuis gewend zijn, er dan maar weer van zien te overtuigen dat een veel goedkoper medicijn net zo goed werkt.