DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën is bijzonder kritisch over de praktijken bij DSB Bank waarbij mensen bij een lening een dure koopsompolis kregen aangesmeerd.

Duidelijk niet in de haak en onacceptabel, oordeelde Bos woensdag in het debat in de Tweede Kamer over de miljoenennota.

Een meerderheid in de Kamer had dinsdag aangedrongen op actie tegen de handelwijze van DSB. Volgens anonieme ex-medewerkers van de bank van AZ-voorzitter Dirk Scheringa was het aansmeren van polissen welbewust beleid van het management.

Daarmee zou 1,6 miljard euro winst zijn gemaakt.

Idioot

In de koopsompolissen zaten provisies tot 90 procent verborgen. "Totaal idioot", zei Bos. De provisies wil hij niet verbieden, maar wel inzichtelijk maken voor de consumenten. Als die begrijpen wat er op tafel ligt, zullen ze de lening niet aangaan, verwacht Bos.

Hij zei verder dat de Autoriteit Financiële Markten alle praktijken bij DSB al aan het onderzoeken is. AFM gaf DSB in mei al een boete van 120.000 euro voor het afsluiten van te hoge hypotheken.

Rol

Bos ziet voor zichzelf niet direct een bemiddelende rol weggelegd in het conflict tussen cliënten en de DSB Bank.

Volgens hem zijn de klagers zich al goed aan het organiseren. De ombudsman financiële dienstverlening kan wel bemiddelen verwacht Bos.

Als het mis gaat, kan het ministerie van Financiën altijd nog inspringen, zoals dat in het verleden ook gebeurde bij bijvoorbeeld Legiolease.