AMSTERDAM - ABN Amro heeft een eerste formele stap gezet met het afsplitsen van het deel dat in handen is van de staat. Woensdag deponeerde de bank de documenten voor de splitsing bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam.

Bij de overname van ABN Amro door een consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander werd de bank ondergebracht in een holding.

Santander heeft zijn onderdelen daar al uit gehaald. De overige delen, waaronder het deel van Fortis dat nu in handen is van de staat, zitten er nu nog in.

Splitsing

In de documenten wordt beschreven hoe de splitsing in zijn werk zal gaan. Eerst worden de onderdelen ondergebracht in een nieuwe rechtspersoon, genaamd ABN Amro II. De aandelen daarvan worden vervolgens overgedragen aan de staat.

Het is de bedoeling dat ABN Amro vervolgens enige tijd zelfstandig bestaat. In de tweede helft van volgend jaar moet de bank worden samengevoegd met Fortis Bank Nederland, de andere bank die de staat vorig najaar in handen kreeg.

Bijstorten

De verwachting is dat de fusiebank die dan ontstaat, onvoldoende kapitaal heeft. De overheid zal daarom, als enige aandeelhouder, geld moeten bijstorten. Schattingen lopen uiteen van honderden miljoenen tot enkele miljarden euro.

Minister Wouter Bos van Financiën heeft de Tweede Kamer eerder deze week beloofd daarover in oktober meer duidelijkheid te geven.

Goedkeuring

De fusie van ABN en Fortis is verder nog afhankelijk van goedkeuring van de Europese Commissie. Die wil dat bepaalde delen worden afgestoten om te voorkomen dat de fusiebank een te dominante positie krijgt op de markt voor zakelijke klanten.

Een oplossing, de verkoop van een aantal ABN-kantoren en bedrijfsonderdeel HBU aan Deutsche Bank, ketste deze maand af. Bos heeft tot vrijdag de tijd om met een oplossing te komen.