ISTANBUL - De financiële sector heeft zich enigszins hersteld na de ernstige crisis van het afgelopen jaar, maar daarmee zijn de problemen nog niet verdwenen.

Toenemende wanbetalingen op leningen zetten de kredietverlening verder onder druk, zo waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag.

Door de oplopende werkloosheid nemen de wanbetalingen de komende maanden fors toe, stelt het IMF. Waarschijnlijk moeten banken tot eind volgend jaar wereldwijd nog eens 1,5 biljoen dollar afschrijven op leningen en beleggingen, bovenop het bedrag van 1,3 biljoen dollar dat al als verloren werd beschouwd.

Kredietverlening

Hoewel de banken er beter voor staan dan een halfjaar geleden zullen ze die afschrijvingen niet volledig kunnen compenseren met hogere winsten, waarschuwt het fonds. Daardoor komt de kredietverlening verder onder druk te staan.

Om te voorkomen dat het herstel van de economie in de knop wordt geknakt door het gebrek aan krediet, moet het kapitaal van banken verder worden versterkt, stelt het IMF.

Daarnaast moeten de balansen van de banken eindelijk ontdaan worden van de giftige beleggingen die de financiële ellende hebben veroorzaakt.

Verlies

Het totale verlies dat financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen, door de financiële crisis lijden, loopt volgens het IMF tot eind volgend jaar op tot 3,4 biljoen dollar. Dat is 600 miljard dollar minder dan het fonds in april van dit jaar voorspelde.