UTRECHT - Gemeentes betalen thuiszorgorganisaties onder de kostprijs. Dat blijkt uit onderzoek van zorgkoepelorganisatie ActiZ.

Huishoudelijke hulp kost tussen de 23 en 25 euro per uur, maar gemeentes hebben er tussen de 15 en 23 euro per uur voor over. Dat heeft Aad Koster, directeur van ActiZ, woensdag in het Radio 1 Journaal gezegd.

Volgens Koster staan de ActiZ-leden er slecht voor doordat ze onderbetaald worden door gemeentes. ''70 Procent van de organisaties die deze vorm van zorg bieden, draaien verlies. Dat loopt soms op in de miljoenen''.

Dilemma

Koster spreekt van een ''duivels dilemma'' voor zorgverleners. Als ze ervoor kiezen om niet in te gaan op de te lage biedingen van gemeenten dan kunnen ze hun werknemers geen werk garanderen en zitten hun cliënten in onzekerheid, aldus Koster.

''Bovendien blijkt uit een onderzoek dat een aantal maanden geleden is gepresenteerd, dat de klanten van thuiszorg die huishoudelijke zorg krijgen, heel tevreden zijn over die hulp. Ze gaven gemiddeld het cijfer 7.9.''

Truc

Volgens de VNG lijkt het erop dat de thuiszorginstellingen steeds hogere tarieven claimen zodat er altijd tekorten lijken te zijn. ''Het lijkt een truc'', zegt een woordvoerder.

Hij wijst er bovendien op dat de thuiszorgsector enkele jaren geleden heeft voorspeld dat 40.000 thuiszorgmedewerkers hun baan zouden verliezen en vele bedrijven failliet zouden gaan. ''Geen van die voorspellingen is uitgekomen.''