DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) spreekt tegen dat topman Gerrit Zalm van de combinatiebank ABN Amro en Fortis straks bij verkoop aanspraak kan maken op een buitensporige bonus.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt Bos dat Zalm een van de laagste beloningen krijgt in de financiële sector, ''als het niet de laagste is''.

Hij reageert daarmee op kritiek vanuit het parlement op de afspraken met Zalm. Vooral oppositiepartijen waren maandag verontwaardigd toen bleek dat Zalm voor maximaal vier jaren recht heeft op een bonus die kan oplopen tot maximaal 1,5 miljoen euro.

Volgens Bos is steeds duidelijk geweest dat de bonus maximaal een half jaarsalaris kan bedragen, ofwel 375.000 euro, en afhankelijk is van de winst die bij de verkoop van ABN Amro en Fortis wordt gemaakt.

Beperking

Hij voegt er nu nadrukkelijk aan toe dat Zalm er ''slechts'' over vier jaren recht op heeft. Een verdere beperking is volgens Bos dat de bonus pas twee jaar na de verkoop van de bankencombinatie definitief wordt toegekend. ''De heer Zalm ontvangt dus louter een bonus die is gericht op de lange termijn.''

Zalm krijgt 100.000 euro bonus voor elk miljard dat de overheid straks verdient op de verkoop van ABN Amro en Fortis.

Hij moet dus 15 miljard euro terugverdienen voor de belastingbetaler om zijn maximale bonus van 1,5 miljoen euro binnen te halen.