AMSTERDAM - Een groep woningcorporaties heeft woensdag een plan gepresenteerd dat de aanschaf van een huis goedkoper moet maken. Ze willen een deel van hun huizen verkopen, maar wel eigenaar blijven van de bijbehorende grond. Met deze variant op erfpacht worden woningen 20 tot 30 procent goedkoper, aldus de corporaties.

De nieuwe regeling is bedoeld om starters op de woningmarkt meer keus te bieden en de doorstroming te verbeteren. De kopers hoeven alleen voor de woning een hypotheek af te sluiten. De grond huren ze van de corporaties. De huurprijs begint het eerste jaar op nul en loopt vervolgens op, zodat starters de eerste jaren na de koop meer armslag hebben. "Ze krijgen een voorsprong in de jaren dat ze die nodig hebben", aldus K. Van Dongen, directeur van de Woonstichting Etten-Leur.

De stichting gaat samen met corporaties uit Hilversum, Zwolle en Emmeloord experimenteren van de nieuwe koopregeling. Nog dit jaar moeten de eerste huizen worden verkocht.

Bijkomend voordeel voor de kopers is dat zij hun grondhuur fiscaal kunnen aftrekken. Ook zouden ze sneller aanspraak maken op de koopsubsidie van de overheid. De vier corporaties willen dat de nieuwe regeling straks ook onder de nationale hypotheekgarantie valt. Daarover worden al gesprekken gevoerd.

Volgens de corporaties is er een duidelijk verschil tussen hun aanpak en de traditionele erfpacht, waarbij de gemeente eigenaar blijft van de grond waarop huizen zijn gebouwd. "Erfpacht wordt door gemeenten gebruikt om geld bij de bewoners weg te halen. Wij proberen juist ervoor te zorgen dat bewoners voldoende geld hebben", stelde directeur L. Bobbe van Patio, de woningcorporatie voor de regio Hilversum.