TROY - De Amerikaanse supermarktketen Kmart heeft dinsdag uitstel van betaling aangevraagd. De onderneming is de afgelopen maanden in grote problemen gekomen door zware concurrentie met Wal-Mart, de grootste supermarktketen in de VS. Kmart is de nummer twee, maar zit met een enorme schuldenlast (11,3 miljard dollar) opgezadeld.

Door een beroep te doen op de Amerikaanse faillissementswetgeving krijgt Kmart bescherming tegen schuldeisers. Om de komende tijd de 2114 winkels open te houden heeft het bedrijf een overbruggingskrediet geregeld van 2 miljard dollar.

Op de surseance werd al enkele weken gespeculeerd, vooral toen bleek dat Kmart in december zijn omzet had zien afnemen terwijl zijn zaken in de kerstperiode non-stop open waren. Maandag besloot een belangrijke leverancier van kruidenierswaren, Fleming, al de leveringen aan Kmart stop te zetten omdat het zijn rekeningen niet meer betaalde.

Kmart heeft een jaaromzet van meer dan 30 miljard dollar. Het bedrijf wil een reorganisatie in gang zetten om uit de verliezen te komen. Waarschijnlijk gaat dit ten koste van de sluiting van honderden winkels.