HARARE - Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé koopt jaarlijks tot een miljoen liter melk van een Zimbabwaans melkveebedrijf dat is geannexeerd door Grace Mugabe, de vrouw van president Robert Mugabe.

Dat meldde de Zuid-Afrikaanse krant The Star maandag.

Robert en Grace Mugabe hebben zich elk vijf à zes bedrijven toegeëigend van verdreven blanke boeren. Eén van de bedrijven is Gushungo Dairy Estate in Mazowe ten noorden van Harare. Haar grootste klant is Nestlé Zimbabwe.

Hoewel de dictatoriale Mugabes en hun handlangers zijn onderworpen aan sancties door de Europese Unie, hoeft het Zwitserse concern zich hier niet aan te conformeren.

Gestopt

Een woordvoerder van Nestlé bevestigt dat het bedrijf melk aankoopt van Grace Mugabe. Eind vorig jaar zijn acht van de vaste leveranciers noodgedwongen gestopt.

Nestlé moet sindsdien melk aankopen op de vrije markt. Gushungo Dairy is momenteel goed voor tien tot vijftien procent van Nestlés lokale melkaanvoer.

Verdedigbaar

Volgens het Zwitserse concern is de handelsrelatie met de Mugabes verdedigbaar, omdat de zuivelproducten bijdragen aan de voedselvoorziening voor de lokale bevolking.

Echter, een 25-jarige werkneemster van Mugabes melkveebedrijf verklaarde tegenover de krant dat ze maar 40 Amerikaanse dollar (27 euro) per maand betaald krijgt. Ze heeft een baby maar kan de melk, die een dollar per liter kost, niet betalen.