AMSTERDAM - Jan van V., hoofdverdachte in een grote fraudezaak, heeft bekend dat hij medewerkers van vastgoedbedrijven en pensioenfondsen heeft omgekocht.

Dat meldt maandag de Volkskrant, die de bekentenis heeft gezien. Van V., een ex-directeur van Bouwfonds, heeft bijna zes maanden in voorarrrest gezeten en kwam eind april vorig jaar op vrije voeten.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Van V. van oplichting, omkoping, fraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De FIOD-ECD zette eind 2007 ruim zeshonderd mensen in bij invallen in Nederland, België en Zwitserland.

Het onderzoek richtte zich vooral op (ex-)medewerkers van drie bedrijven die zich bezighouden met vastgoedbeleggingen. Het gaat om Philips Pensioenfonds, Fortis Vastgoed en Bouwfonds.

''Mijn giften en toezeggingen heb ik telkens gedaan om projecten of transacties gegund te krijgen, of ze de omvang te laten krijgen die het beste paste bij mijn bedrijfsvoering'', staat in een fax die de advocaat van Van V. namens hem in mei vorig jaar naar het OM stuurde.