AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben woensdagochtend met de nodige moeite de kleine winsten bij het begin van de handel weten vast te houden. Ze lieten een licht herstel zien van de koersdalingen eerder deze week.

Beursjournaal (video): Corus zakt weg ondanks lager verlies
Ahold zou claimemissie van 2 miljard voorbereiden. KLM grootste stijger op hoger Damrak.

Op de beurs in Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index aan het eind van de ochtend op 324,12 punten. Dat is een stijging van ,3 punten ofwel 0,4 procent. In Londen, Parijs en Frankfurt stegen de belangrijkste beursgraadmeters tussen de 0,4 en 0,7 procent.

"Het is een relatief rustige dag", aldus een handelaar. "De omzetten zijn laag. Ik zie de technologiefondsen iets herstellen van de klappen die ze de afgelopen dagen opliepen." Koploper onder de hoofdfondsen was automatiseerder Getronics. Het fonds klom met ruim 5 procent tot 1,24 euro. LogicaCMG steeg met 1,5 procent tot 4 euro. Ook de bedrijven met grote Amerikaanse belangen deden het goed. Zo boekte het informatieconcern VNU 2,1 procent winst op ,99 euro. Unilever steeg 1,3 procent tot 52,65 euro.

Ahold

Onder de verliezers was Ahold. Volgens aanhoudende geruchten overweegt het supermarktconcern een claimemissie van aandelen om zo de schulden te verminderen. Mocht dat gebeuren, dan verwatert het aandeel en daar houden beleggers niet van. Ahold leverde bijna 2 procent in op 8,21 euro.

Op de lokale markt kreeg het Brits-Nederlandse staalconcern Corus een forse tik. De koers van het aandeel zakte ruim 11 procent tot 39 eurocent nadat de directie zich bij de presentatie van de halfjaarcijfers somber had uitgelaten over de toekomst. Een belangrijke winnaar onder de middelgrote fonden was KLM, dat afstevent op een alliantie met Air France. KLM steeg 5,5 procent tot 11,53 euro.

Op de beurs in Parijs vielen vooral het amusementsconcern Vivendi Universal en diens voormalige nutsbedrijf Veolia op. Zij presenteerden halfjaarresultaten die beleggers wel konden bekoren. Veolia ging 4 procent omhoog en Vivendi 3,5 procent.

Euro

In de Europese valutahandel zakte de euro iets na enkele handelsdagen met koersstijgingen. De munteenheid kostte rond het middaguur 1,1470 dollar tegen een slot van 1,1480 op dinsdag. In ponden sterling daalde de euro van 0,6940 naar 0,6930 pond.