WENEN - Irak mag weer als volwaardig lid deelnemen aan de beraadslagingen van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC). De OPEC is het daarover eens geworden, zo gaf voorzitter Abdullah bin Hamad al-Attiyah woensdag aan. De OPEC is sinds dinsdag in Wenen bijeen om te praten over de ontwikkelingen op de internationale oliemarkt.

De Iraakse olieminister Ibrahim Bahr al-Ulum is ook naar Wenen afgereisd. De afgelopen dagen was echter onduidelijk welke status Irak zou krijgen. Het land is een van de oprichters van de OPEC, maar sinds de eerste Golfoorlog begin jaren negentig had het nauwelijks meer invloed door de internationale sancties op zijn olie-export.

De kwestie leek dinsdagavond uit te draaien op een ruzie binnen de OPEC. Venezuela gaf aan Irak niet als volwaardig lid te willen accepteren omdat de Verenigde Naties de Iraakse regering nog niet hebben erkend. Het Zuid-Amerikaanse land draaide woensdagochtend bij.

Later op de dag zal het oliekartel een besluit nemen over de toekomstige productiequota om de olieprijs binnen de nagestreefde marge van 22 à 28 dollar per vat (van 159 liter) te houden. Irak krijgt voorlopig geen contingent toegewezen omdat het nog nauwelijks olie exporteert.