LONDEN/BEVERWIJK - Corus Nederland houdt rekening met een bankroet van het Britse moederconcern, aldus Het Financieele Dagblad (FD) woensdag op basis van bronnen in en rond het bedrijf.

Bekijk video: 'Bankroet Corus is niet aanstaande'

Volgens de bronnen heeft het concern honderden miljoenen euro's meer nodig dan de 375 miljoen euro die Corus zegt te moeten aantrekken om eerder aangekondigde saneringen te financieren.

De zegslieden benadrukken volgens het FD dat de vaste productiekosten van de staalfabrieken in Wales 20 procent hoger liggen dan in 'IJmuiden'. Om dat recht te trekken is volgens hen nog eens 375 miljoen euro nodig.

Bovendien zou Corus een achterstand hebben in onderhouds- en vernieuwingsinvesteringen van honderden miljoenen.

Volgens de bronnen wordt er gewerkt aan een vangnet voor het voormalige Hoogovens, dat over het eerste halfjaar een winst zou hebben geboekt van circa 80 miljoen euro.

Moederconcern Corus Group maakt woensdag in Londen de halfjaarcijfers bekend. Ondanks de winst van 'IJmuiden' is er volgens de bronnen door Corus in het eerste halfjaar een verlies geleden van een kleine 60 miljoen euro tegen circa 210 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

FNV

'Het is dieptriest', aldus Jos Duijnhoven FNV bestuurder bij Corus in Nederland als reactie op de presentatie van de halfjaarcijfers van het Corus-concern.

Daarbij ging het allereerst over de financiële resultaten die wederom voor de hele Corus-group zwaar verliesgevend zijn en wederom uitsluitend voor rekening van de Britse onderdelen van Corus komen.

Nog teleurstelellender was het resultaat van de Raad van Bestuur zelf, onder leiding van de in mei benoemde nieuwe CEO, de Fransman Philippe Varin. Er is namelijk nog steeds geen echte oplossing gevonden om uit de rode cijfers te komen.

Het is de hoogste tijd dat Corus kiest voor een andere managementstijl in plaats van het ouderwetse Britisch Steel stijl. De Nederlandse invloed in het management is vrijwel volledig verdwenen en dat is voor FNV Bondgenoten onacceptabel. Uitbreiding van de Raad van Bestuur met een aantal Nederlanders moet dan ook vanzelfsprekend zijn.

Enkel Corus Nederland maakt vanaf de fusie winst. Voor FNV Bondgenoten is het uitgesloten dat de Nederlandse vestigingen vervallen tot goeddraaiende filialen die uitsluitend als melkkoe (cashcow) moeten fungeren. De Corustop in Londen moet oppassen dat het zijn laatste krediet in Nederland niet verspeelt.