MURRAY HILL - Lucent Technologies, Amerikaans producent van telecomapparatuur, lijkt uit het dal te zijn geklommen. De onderneming maakte dinsdag kwartaalresultaten bekend die analisten meevielen.

Het laatste kwartaal van 2001, het eerste in het gebroken boekjaar van Lucent, leverde een nettoverlies op van 465 miljoen dollar tegen 464 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Pro forma kwam het verlies uit op 23 dollarcent per aandeel. Vorig jaar was dat nog 42 dollarcent. Analisten hadden gerekend op 24 dollarcent.

Ook de omzet overtrof de verwachtingen. Die bedroeg de afgelopen drie maanden 3,6 miljard dollar, terwijl schattingen op Wall Street uitkwamen op 3,2 miljard dollar. De omzet was wel fors kleiner dan de 4,3 miljard dollar vorig jaar, maar Lucent heeft net als concurrenten last van een sterk afnemende vraag in de telecomsector. Dit kwartaal verwacht het concern een omzetgroei van à 15 procent.

Lucent, dat het voorgaande boekjaar een verlies leed van 16,2 miljard dollar, zegt aanzienlijke voortgang te hebben geboekt met de grote reorganisatie die vorig jaar is ingezet. In het afgelopen kwartaal verlieten nog eens 15.000 werknemers de onderneming. Daarmee kwam het totale aantal werknemers eind vorig jaar op .000, veel minder dan de ruim 100.000 waarmee Lucent het jaar begon.