AMSTERDAM - Nederland heeft vorig jaar vijfhonderd euro per inwoner besteed aan defensie.

In 2000 was dat nog 421 euro. Dat komt neer op een stijging van 18,5 procent, minder dan de inflatie in deze periode. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

De uitgaven voor defensie liepen vorig jaar op tot 8,2 miljard euro, 1,4 procent van het bruto binnenlands product. Vijf jaar geleden was dit aandeel 1,5 procent en tien jaar geleden 1,8 procent.

Nederland gaf vorig jaar 428 miljoen euro uit aan militaire bijstand in het buitenland, twee keer zoveel als in 2003. Twee derde hiervan hing samen met de militaire missie in Afghanistan.

Een miljard euro

Voor de handhaving van vrede en stabiliteit in Europa werd 26 miljoen euro uitgegeven. De bijdrage aan de Verenigde Naties bedraagt honderd miljoen euro. De missie in Afghanistan kostte Nederland tussen 2002 en vorig jaar bijna een miljard euro.

Het ministerie van Defensie telde eind vorig jaar bijna 61 duizend voltijdbanen, elfhonderd minder dan eind 2002. De daling volgt deels uit een reorganisatie, maar komt ook doordat jongeren niet echt te porren zijn voor een baan in het leger. Het laatste halfjaar neemt hun interesse mede door de recessie weer wat toe.