AMSTERDAM - Nederlandse uitgevers van kranten hebben hun inkomsten uit advertenties en abonnementen in 2008 ten opzichte van het jaar ervoor met 0,2 procent zien teruglopen tot 1,6 miljard euro.

Dit jaar zullen die inkomsten verder teruglopen, met maar liefst 17 procent tot 1,35 miljard euro. Dat stelt althans accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC) in een rapport over de Nederlandse mediasector dat woensdag is gepubliceerd.

De enorme daling, de grootste in jaren, is volgens het rapport vooral te wijten aan adverteerders die de krant als platform links laten liggen. De kranten gaan gebukt onder de 'gratis cultuur' op internet, de recessie heeft de sector verder onder druk gezet.

Veranderingen

''Het is niet zozeer de crisis als wel het veranderende gedrag van consumenten en in hun spoor dat van adverteerders, dat de sector tot veranderingen dwingt'', aldus een mediaspecialist van PwC.

Het dieptepunt zou voor de krantensector nog niet bereikt zijn. Zowel de oplage- als inkomstendalingen zullen de komende jaren doorzetten, wordt in het rapport voorspeld.

Tegenover dalende inkomsten uit papieren advertenties staan wel stijgende inkomsten uit digitale advertenties.

Malaise

Ook de tijdschriftenmarkt ontkomt niet aan de malaise. Vorig jaar behaalden bladen nog 972 miljoen euro aan inkomsten, dit jaar zou dat met 14,5 procent dalen tot 831 miljoen euro.