AMSTERDAM - De FNV wil de zelfverrijking van topbestuurders van Nederlandse bedrijven juridisch aanpakken. De vakcentrale richt als eerste haar pijlen op telecombedrijf KPN en automatiseerder Getronics. De FNV zei dinsdag de actiegelden in haar weerstandsfonds beschikbaar te stellen voor mogelijke procedures bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

De FNV-bonden Abvakabo en Bondgenoten hebben dinsdag in een brief bij KPN en Getronics bezwaar aangetekend tegen de "excessieve" belonings- en vertrekregelingen bij de bedrijven voor hun (ex-)managers.

Mede op basis van de reacties van KPN en Getronics besluiten de vakcentrale en bonden of ze bij de Ondernemingskamer een verzoek indienen voor een onderzoek naar wanbeleid.

"Doel van de FNV is niet een heksenjacht tegen individuele topondernemers. Wel willen we dat er rechtsregels komen die beloningsuitwassen tegengaan en het zelfreinigend vermogen van ondernemingen stimuleren", verklaarde vice-voorzitter K. Roozemond van de FNV. Volgens de vakcentrale laat de overheid het afweten als het gaat om de aanpak van excessieve topinkomens en gouden vertrekpremies.

Na een selectieprocedure van maanden heeft de FNV uiteindelijk ervoor gekozen de beloning aan de top van KPN en Getronics aan de kaak te stellen. Volgens de vakcentrale staan de belonings- en vertrekregelingen bij deze ondernemingen niet in verhouding tot de pijnlijke reorganisaties die zijn doorgevoerd wegens de ongunstige situatie waarin de bedrijven verkeerden.

Eerder dit jaar ontstond veel beroering over de bonus van 2,7 miljoen euro, die KPN-bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer opstreek na het doorvoeren van een grote reorganisatie. Ook was er veel ophef over zijn voorganger P. Smits, die het bedrijf verliet met een gouden handdruk van 2,9 miljoen. Automatiseerder Getronics stuurde dit voorjaar twee topbestuurders met een totaal bedrag van ,3 miljoen euro naar huis, terwijl het bedrijf op dat moment tot aan de nek in de schulden zat.

KPN zei dinsdag in een eerste reactie dat ze in grote lijnen de code-Tabaksblat volgen. Daarnaast wijst een woordvoerder erop dat het telecomconcern al in mei een versobering van de salarissen heeft afgekondigd.