LEIDSCHENDAM - Campinghouders hebben dit jaar goed geboerd dankzij de warme en lange zomer. De hotelsector, musea en andere attracties hadden door het mooie weer juist moeite om gasten binnen te halen. Dat heeft de koepelorganisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) dinsdag meegedeeld op basis van eigen onderzoek.

TRN heeft begin september bijna duizend ondernemers uit de toeristische en recreatieve sector ondervraagd over de zomervakantie. Bijna 11 procent meer kampeerders hebben deze zomer op een Nederlandse camping een tent opgezet of vierden hun vakantie in een caravan in vergelijking met een jaar eerder. De omzet van de campinghouders steeg daardoor 10 procent.

Hotels hebben in de zomermaanden 3 procent minder gasten kunnen verwelkomen ten opzichte van vorig jaar. De hoteliers kregen daarbij een omzetdaling van 6 procent te verwerken. De helft van de Nederlandse musea en attractieparken zegt vooral door het warme weer minder bezoekers te hebben ontvangen. Eenderde van de musea en een kwart van de attracties wist wel te profiteren van de hoge temperaturen.